Direct naar paginainhoud

De Klaverweide - Linda Dagloonder

‘Het is belangrijk dat kinderen bezig zijn met groen en gezond leven’

Linda Dagloonder

Tulpen die in de school groeien door LED-licht, een nieuwe schooltuin, smaaklessen en het bouwen van een Groentopia. Op basisschool De Klaverweide in Almere Haven is duurzaamheid een vast onderdeel van de lessen, in alle groepen. Directeur Linda Dagloonder, Growing Green Spelddrager sinds januari 2018, vertelt.

Wat is gezond eten eigenlijk?

“Wij vinden het belangrijk dat kinderen bewust zijn van natuur en van gezondheid. Hoe zorg je dat je duurzaam kan leven? Wat is gezond eten eigenlijk en waar komt het vandaan? We hebben in de groepen 3 en 4 samen kaas gemaakt. Zo ziet iedereen het proces om kaas te maken. Hij ligt nog te rijpen, daarna gaan de leerlingen het lekker samen opeten.

 

Een ander project wat we gedaan hebben is Groentopia. Leerlingen uit groep 7 en 8 hebben in een toneelstuk hun ideale groene wereld laten zien. Daarin staan huizen gebouwd van overbodige autobanden en eet iedereen gezonde en lekkere groenteburgers.”

 

Maar niet alleen de bovenste klassen weten nu wat duurzaamheid is. Dat begint al bij de kleuters waar we boekjes van de Evonturiers gebruiken. We laten zien hoe zaadjes ontkiemen en langzaam plantjes worden. Dat vinden de kinderen heel mooi om te zien. Daarnaast zorgen we ook dat de kinderen gezond eten op school. Iedereen krijgt schoolfruit en straks gaan we groente verbouwen in de schooltuintjes. Dit doen we samen met leraren en enthousiaste ouders, zodat het ook tijdens de zomervakantie bijgehouden wordt.

Het effect

Natuurlijk ligt de belangrijkste focus op school gewoon nog op taal, rekenen en alle andere normale vakken. Maar duurzaamheid is voor de leerlingen en de ouders een prettig thema. En weet je, we zien dat het effect heeft. Leerlingen zijn bewust bezig met afval scheiden en met het verzamelen van doppen voor het goede doel. En laatst reed een ouder in het weekend over de dijk. Begonnen haar dochters opeens een heel verhaal te vertellen over de windmolens die ze zagen en wat die doen voor ons en hoe belangrijk het is om duurzame energie te hebben. Mooi hè?”