Direct naar paginainhoud

Cigarette butt pickers - Naveen Gopi en Diya Naveen

‘Samen maken wij het centrum schoner door sigarettenpeuken op te rapen’

Naveen Gopi en Diya Naveen

Eigenlijk wilde de 9-jarige Diya naar de oceaan om daar al het plastic op te ruimen. Omdat dat toch wat lastig was begon ze samen met haar vader Naveen dichterbij huis. Elke week gaan ze samen op pad om in het centrum van Almere sigarettenpeuken op te ruimen. “Het maakt me niets uit als mensen dat raar vinden, wij rapen afval op en ik wil een beter milieu!”

Gewapend met een plastic zak en handschoenen gaan de twee elke zondag op pad. Kou of regen, niets houdt ze tegen. Ze zijn cigarette butt pickers. Dit doen ze al bijna een jaar, nadat Diya op een middag enthousiast thuis kwam van haar school, De Ontdekking. Daar hadden ze met de klas plastic in de openbare ruimte opgeruimd en Diya wilde meer dan alleen een paar middagjes aan de slag. Toen de oceaan wat te ver weg bleek, viel het Naveen op hoeveel sigarettenpeuken op de grond gegooid worden. “Ze zijn heel schadelijk en moeilijk met apparaten op te ruimen. Door het regenwater komen de schadelijke stoffen in het water, in de vissen en uiteindelijk zelfs weer terug in de menselijke lichamen.”

Vreemd aangekeken

Ze worden op straat regelmatig vreemd aangekeken, zeker als de mensen een 9-jarig meisje peuken zien rapen van de straat. “Maar als we het uitleggen, hebben de meesten veel waardering voor ons. We vragen mensen ook waarom ze na het roken de sigarettenpeuk op straat gooien. Sommigen doen het omdat er geen prullenbak in de buurt is, anderen vinden dat ze genoeg geld aan belastingen betalen en het dus overal mogen weggooien. Gelukkig zien we ook dat mensen zich bewuster zijn van de gevolgen en het minder snel weggooien.”

Bijzondere prullenbakken

Naveen wil vooral de reden dat er geen prullenbak in de buurt is aanpakken. Hij heeft van zijn eigen geld al prullenbakken gekocht om bij buurtcentra te plaatsen, maar liever ziet hij dat er op grootschalige wijze nieuwe ‘peukprullenbakken’ worden geplaatst. “In Londen hebben ze op heel veel lantaarnpalen een leuk prullenbakje geplaatst. Ideaal om de sigaretten in weg te gooien en daar werkt het. Waarom dan niet in Almere? Dit is ons doel waar we het komende jaar hard voor gaan werken. En ik hoop dat ook meer mensen ons gaan helpen om de sigaretten op te ruimen.”

Global warming

En wat doen ze dan met alle peuken die ze verzamelen? Die gaan in een grote opbergbox die in de tuin staat. De bak is bijna tot de rand gevuld met duizenden stompjes. “We bewaren deze met een reden. Je kunt ze namelijk hergebruiken. Nee, niet voor nieuwe sigaretten. Uit studies blijkt dat asfalt sterker wordt als je het mengt met sigarettenpeuken. Bovendien absorbeert het de warmte beter waardoor de straat niet zo heet wordt en je op die manier ook global warming tegen kan gaan.” Dankzij dit bijzondere werk voor Almere weet Diya één ding heel zeker. “Nee, ik ga echt nooit roken.”

 

Meer informatie op Facebook.com/plasticends

Genomineerd door:

“Ik zag deze vader en dochter op Omroep Flevoland. Hebben deze helden al een Growing Green speld?”

 

Growing Green Spelddragers sinds 9 maart 2019