Direct naar paginainhoud

Brouwerij Stijl - Anneke en Raymond Geraads

‘Een upcyclebier vinden wij typerend voor Almere’

Anneke en Raymond Geraads

Brouwerij Stijl van Anneke en Raymond Geraads is flink gegroeid de afgelopen jaren. Met een eigen Bierlab blijven ze op zoek naar speciale smaken voor in hun bieren. “Het is een totaal uit de hand gelopen hobby.”

Zelf bier brouwen

Raymond: “Ik ben een echte liefhebber van speciaalbier. Ik was eigenlijk wel benieuwd of ik zelf ook een biertje kon brouwen, dus in 2010 heb ik dat een keer gedaan. Niet al te serieus en al helemaal niet door alles goed te meten. En dus maakte ik de klassieke fout. Het bier bleef doorgisten in de flesjes. Toen ik het wilde openen, spoot het drankje tegen het plafond. Daarna ben ik me er echt in gaan verdiepen, heb ik goede meetapparatuur gekocht en ben ik steeds meer verschillende bieren gaan brouwen.”

 

In de keuken van huize Geraads werd op een gegeven moment meer gebrouwen dan ze zelf nog konden drinken. Anneke: “Dan nodig je vrienden en familie uit om langs te komen. Het bier viel in de smaak waarna we ook mee zijn gaan doen aan hobbybrouwwedstrijden. Daar eindigden we met ons blond bier, dat we nog steeds hebben, op een tweede plaats. Kijk, dat vrienden je bier lekker vinden, dat geloof je wel. Maar deze tweede prijs was voor ons wel een signaal dat we goed bezig waren. In 2015 hebben we daarom samen met de toenmalige buurman Brouwerij Stijl opgericht en zijn we echt gaan brouwen voor de verkoop.”

Bierlab

Na de keuken was de schuur de plaats om nieuwe biertjes uit te proberen, maar ook die werd te klein. Sinds 2019 hebben Raymond en Anneke een eigen Bierlab in Almere Haven. “Het  brouwen van grote hoeveelheden doen we bij een huurbrouwerij elders, daar brouwen we 1000 liter per keer. Nieuwe bieren ontwikkelen doen we in ons Bierlab. We willen in alles wat we maken een bijzonder ingrediënt hebben. In ons blond bier zitten bijvoorbeeld dennentoppen. Die ingrediënten maken onze drankjes echt speciaal. Een ander bier dat we brouwen is het Ally-bier, in samenwerking met de Urban Greeners en voetbalclub Almere City. Dit is gemaakt met onder meer restbrood van Almeerse bakkers. Een ‘upcyclebier’ vinden wij typerend voor deze stad.”

 

Een hobby is het voor Anneke en Raymond allang niet meer te noemen. “We zijn er professioneel mee bezig en zijn er veel tijd mee kwijt. De verkoop loopt ook goed, we zijn op steeds meer plekken te koop en op festivals worden we zelfs soms herkend. Dan komt iemand uit Maastricht naar je toe, die fan is van wat jij ooit hebt bedacht. Maar we doen het nog steeds naast ons werk omdat we er niet van kunnen leven. En dat is ook prima. Wij willen geen normale bieren maken, daarvan zijn al genoeg lekkere op de markt. We doen het nog steeds omdat we het echt leuk vinden.”

 

Meer informatie op Brouwerij Stijl.


Gerelateerde projecten