Direct naar paginainhoud

Brei- en Haakgroep Almere - Regina van Oorschot

‘Dankzij restanten wol maken wij heel kleurrijke dingen’

Regina van Oorschot

Soms hoor je alleen maar het getik van breinaalden, maar meestal wordt er volop gekletst en gelachen in Bij Bosshardt. Iedere dinsdagmorgen is er een groep vrouwen aan het breien en haken in Almere Buiten. De Brei- en Haakgroep Almere werkt met z’n allen onder leiding van Regina van Oorschot aan mooie werken voor diverse goede doelen. “Mensen waarderen aandacht enorm, ze voelen zich gezien.”

De oorsprong van de Brei- en Haakgroep Almere ligt in 2008. Regina had een kunstexpositie georganiseerd en had niets om handen op de rustige momenten. “Ik ben daarom dassen gaan breien voor daklozen. Maar één das zet ook geen zoden aan de dijk. Ik heb een oproepje gedaan in de krant en daar kwamen heel veel reacties op. We hebben met wel twintig vrouwen tegelijk sjaals en mutsen gebreid. Dus toen we een hele stapel warme kleding hadden, ging ik op zoek naar een organisatie die dat kon verspreiden. Maar ik kreeg bijna overal ‘nee’ te horen. Daar hadden ze geen tijd voor. Ik stond echt voor veel dichte deuren. Sindsdien regelen we het goede doel vooraf, zo maken we nu dekens voor een hospice in Almere. Ook verkopen we soms dingen die we maken. De opbrengst gaat dan geheel naar een goed doel. Want geld opent wel alle deuren.”

Hergebruik wol

De wol komt overal en nergens vandaan. “We krijgen vaak restanten wol als bijvoorbeeld iemands moeder is overleden. Dan vinden ze ergens in de kast tassen met halve bollen wol en weten ze niet zo goed wat ze er mee moeten. Wij maken daar dankbaar gebruik van, zo hergebruiken we duurzaam de wol en zorgen dat het niet zomaar weggegooid wordt. Dat zijn zelden echt grote partijen, dus het is echt restantjes bij elkaar leggen. Het is een van de redenen dat we heel kleurrijke dingen maken.”
De gezelligheid en het samen werken voor goede doelen is voor sommigen heel belangrijk, merkt Regina. “Laatst was een oudere vrouw voor het eerst bij ons. ‘Ik moest van de dokter meer het huis uit’, vertelde ze. ‘Maar waarheen? Ik ben zo blij dat jullie er zijn en dat ik hier mee kan helpen.’ Dat is fijn om te horen. Ik wil dat iedereen zich welkom en veilig voelt bij ons. Dat sociale karakter mag je zeker niet onderschatten. Uiteraard is je komst vrijblijvend, maar als je een keertje zonder opgaaf van reden niet geweest bent, bel ik toch even. Om te kijken of alles goed gaat, of dat er misschien iets aan de hand is. Mensen waarderen dat enorm, ze voelen zich gezien.”

Sociale band

Naast het beheren en aanjagen van de Brei- en Haakgroep Almere is Regina druk als fotograaf, correspondent voor Omroep Flevoland en met haar rollen die ze speelt als Vrouwe Regina voor Bureau Omphales. Zo is ze onder meer heks met Halloween en Kerstvrouw in het Flevoziekenhuis. “Ik regel dan zelf nieuwe, grote knuffels en ga daarmee naar de Eerste Hulp en de Kinderafdeling. Kinderen die ziek zijn of net een nieuw broertje of zusje hebben gekregen, krijgen dan letterlijk en figuurlijk een grote knuffel van mij.”

Genomineerd door:

“De deelnemende dames van de Brei- en Haakgroep Almere verdienen dit schouderklopje, ook voor de motivatie om belangeloos door te blijven gaan om met restanten te werken, sociale cohesie te bevorderen en goede doelen te ondersteunen.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 1 februari 2018. Kreeg de speld samen met andere vrijwilligers van de Brei- en Haakgroep Almere