Direct naar paginainhoud

Biofood - Bob van der Voort

‘De natuur bepaalt bij mij het tempo’

Bob van der Voort

Na jarenlang rozen geteeld te hebben, wilde Bob van der Voort terug naar de natuur. “Dat klinkt raar, maar de rozenteelt is een industrie geworden. Ik wil niet de natuur mijn wil opleggen, ik wil dat de natuur bepaalt hoe dingen groeien.” Een gesprek over BioFood, het eten uit de polder en achterbuurman Weet hoe je leeft.

 

Bob is een van de meest ervaren mensen op de Almeerse Buitenvaart. Hij loopt al meer dan veertig jaar rond in de tuinbouw. En toch was hij in 2017 na al die jaren niet bang om iets compleet nieuws te gaan doen. “Efibia was de vorige eigenaar op deze plek. Onderzoek doen naar duurzaam voedsel was daar het belangrijkste. Toen zochten ze iemand om de zaak te runnen. Ik was al jarenlang getriggerd door de biologische teelt. Ook in de rozenteelt was ik al bezig met het zoeken naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Nu was er de kans om een stap verder te gaan door op een biologische manier voedsel te telen. Die kans heb ik gepakt en ook al is het een stuk moeilijker, toch heb ik er geen spijt van.”

Geautomatiseerd rooien zit er niet meer in

Het moeilijke zit vooral in het vele handmatige werk dat gedaan moet worden bij BioFood, legt Bob uit. “Geautomatiseerd rooien zit er niet meer in, ik moet nu een stuk harder werken. Maar dat is fijn, want de natuur bepaalt op deze manier het tempo. Het is ook dankbaarder werk. Ik verbouw op dit moment zoete puntpaprika’s en komkommers en in de winter komen daar ook bladgewassen bij. Ik kijk ieder jaar weer waar markt voor is en welk product ik wil verbouwen. Het kan zomaar gebeuren dat ik volgend jaar tomaten teel als daar vraag naar is.”

 

BioFood produceert voor de groothandel. Maar Bob wil veel meer de focus leggen op de consumenten in Flevoland. “Als we samen werken met de voedselbedrijven in deze provincie dan weet ik zeker dat je het hele jaar rond voedsel van Flevolandse bodem kan eten. Maar op dit moment is het voor mij gemakkelijker om een groot deel van mijn oogst naar Scandinavië te verschepen dan het in kleinere getallen over Flevoland te verdelen. Mijn doel is om de lokale afzet, en dan heb ik over het gebied van Lelystad tot Utrecht, te bevorderen.”

 

Na al die jaren zou Bob nooit meer weg willen uit de Buitenvaart. “Het is toch een bijzonder stukje Almere, de sociale cohesie tussen de kwekers hier is heel groot.” Mede daarom is Bob ook betrokken bij zijn achterbuurman, leer-/werkbedrijf Weet hoe je leeft. Na enkele jaren voorzitter geweest te zijn, is hij tegenwoordig bestuurslid van deze organisatie die dagbesteding of een beschutte werkplek biedt aan iedereen. “Ik kom er vaak en het is zo mooi om de groei van de mensen daar te zien. De cliënten komen vaak heel schuchter binnen, een beetje verlegen. In een paar maanden tijd zie je ze groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Ik lever daar graag als bestuurslid mijn bijdrage aan.”

 

Meer informatie op Biofood.