Direct naar paginainhoud

Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark - Rick van Rooijen

‘Het Beatrixpark is prachtig, zoveel groen midden in Almere’

Rick van Rooijen

Natuurlijk is ook hij hier vooral gaan wonen vanwege het Beatrixpark, dat aan het einde van zijn straatje begint. Maar jarenlang was dat park voor Rick van Rooijen niets anders dan een heerlijk gebied om in te wandelen en de hond uit te laten. Sinds een aantal jaar is dat veranderd en zorgt Rick als vrijwilliger van de Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark (BBB) voor het beheer van het park. “In totaal houden we 80 hectare netjes.“

“Het Beatrixpark is prachtig, zoveel groen midden in Almere.” Voor Rick is vooral het eiland in het midden van het park bijzonder. “Dat is het gebied dat we als BBB geheel mogen beheren. Daar proberen we zo’n natuurlijk mogelijk landschap te behouden. Als een boom daar omvalt vanwege een storm, laten we die liggen of leggen we hem zo neer dat het een soort natuurlijke toegangspoort wordt.”

Buurtbewoners

Al sinds 2002 zetten buurtbewoners zich in voor het beheer van het Beatrixpark, sinds 2006 onder de naam Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark. Rick sloot zich ook aan. “Op een gegeven moment kwam het gevoel dat mijn vrouw en ik wilden bijdragen. Nu zijn we meerdere keren per week in het park te vinden. Op de eerste zaterdag van de maand is onze vaste werkmiddag. Het seizoen bepaalt welk werk we doen. In de winter zagen we bomen, in het voorjaar zaaien we bloemen en snoeien we rozen, in de zomer is er veel onderhoud in de vaste-plantentuinen en in het najaar gaan we met de zeis aan de slag. Sinds kort is er ook een groepje wekelijks op woensdagavond actief, om onkruid in de tuinen tegen te gaan. Het is heel gezellig en er wordt hard gewerkt.”

Veel ideeën

De samenwerking met de gemeente is goed, maar kan volgens Rick nog veel beter. “De beheergroep heeft veel ideeën voor het park waar nog niets meegedaan is. Ik snap ook wel dat niet voor alles geld is, maar gebruik dan in ieder geval onze kennis. Laatst was er een nieuw bankje geplaatst op een volstrekt onlogische plaats. Wij weten zo tien plekken waar die wel echt gebruikt gaat worden.”

Nieuwe wandelpaadjes

Naast het reguliere onderhoud is Rick vaak in het park te vinden om nieuwe wandelpaden te creëren. “Ik maak smalle wandelpaadjes, dwars door het park. Het is begonnen in het oosten van het park, waar een wandelpad ligt dat in de zomer geen schaduw kent. Ik heb daar als alternatief een onverhard paadje in de schaduw gecreëerd langs de bomen door obstakels weg te halen en de grond bladvrij te maken, zodat het pad zichtbaar is. Sindsdien maak ik in het park kleine, nieuwe wandelroutes. Nu zijn er veel wegen waar je zowel mag fietsen als mag wandelen. Mijn doel is dat je een rondje Beatrixpark kunt wandelen, zonder een fietser tegen te komen.”

 

Kijk voor informatie over de BBB op Beatrix park Almere. Daar staan ook heel veel foto’s van de werkmiddagen.

Genomineerd door:

Jetze Kamerling: “Het is een gezellige groep, die samen veel werk verzet, zodat wij en andere Almeerders nog meer van het park kunnen genieten.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 16 juni 2018. Kreeg de speld samen met elf andere vrijwilligers van Beheergroep Buurtbewoners Beatrixpark.