Direct naar paginainhoud

Bakker Borsch - Johan Borsch

‘Brood alleen maar op bestelling maken is mijn beste keuze ooit’

Johan Borsch

Al vanaf zijn tiende wist Johan Borsch het zeker. Hij zou later bakker worden. Dat lukte, al werd zijn droom ook bijna zijn ondergang. Een winkel heeft hij niet meer, hij maakt al het brood op bestelling. “Dat is heel duurzaam, want ik heb dus nooit broden over.”

Johan heeft twee winkels gehad, in Weesp en in de Foodpassage in Almere. “Mijn oom was vroeger ook bakker en als jochie hielp ik hem al mee. Toen ik op mijn zestiende een beroepskeuze moest maken, was het gemakkelijk. Ik ben gaan werken en leren in een bakkerij. Acht jaar geleden opende ik mijn eerste eigen winkel.” Maar de winkels werden vooral een bron van zorg. “De Foodpassage voldeed niet aan mijn verwachting en in Weesp zat ik vlakbij twee supermarkten waar ik gewoon niet mee kon concurreren. Ik maakte geen winst en dat zorgde best wel voor wat zorgen. Na een hartinfarct enkele jaren geleden, besloot ik dat het zo niet verder kon.”

Brood op bestelling

Johan verkocht zijn bakkerij in Weesp en vond een klein bedrijfspand in Waterwijk. Waar voorheen een postbedrijf zat, staan nu allemaal machines om de lekkerste broden te maken. “Ik bakte al veel voor de Almeerse horeca en besloot mij volledig te richten op brood op bestelling. Mijn beste keuze ooit! Iedere Almeerder kan via mijn webshop een brood bestellen en dat wordt dan bij je thuisbezorgd. Dat loopt heel goed, ik verkoop iedere week meer, ondertussen al 300 broden in totaal per dag. Lokaal, zoals het hoort. Want als ik door Almere rij en ik zie een vrachtauto uit Utrecht rijden met allemaal broden voor bedrijven en voor de gemeente, dan schud ik toch wel even mijn hoofd. Er is dichtbij huis genoeg alternatief.”

Brouwerij Stijl

Bijzonder van Bakker Borsch is de samenwerking met Brouwerij Stijl. Van de bierbostel van deze  brouwerij maakt Johan broodchips en broden. “Ik noem die ‘Brood met Stijl’. Normaalgesproken eindigt bostel als veevoer, maar je kan er heel lekkere dingen mee maken. Het geeft een volle smaak, vergelijkbaar met zuurdesem. En het leuke is dat het brood iedere keer anders smaakt. Als Brouwerij Stijl de ene dag blond bier brouwt en de andere dag donker bier, zorgt dat voor smaakverschil. En geen zorgen, het is alcoholvrij.”

Almeers koekje

Johan is hersteld van de hartinfarct, heeft geen werkstress meer over zijn nu veel beter lopende bedrijf en is blij dat hij zijn bakkersdroom mag blijven waarmaken. “Ondertussen ben ik samen met collega-bakkers aan het zoeken naar een echt Almeers koekje, gemaakt met bijvoorbeeld Almeerse honing, en zoek ik naar de perfecte composteerbare broodzakken. In plaats van dat je brood in plastic zit, zit het in een verpakking die ook bij het gft kan. In mijn brood zitten al nauwelijks rare toevoegingen, dus dan wil ik de rest ook zo duurzaam mogelijk doen!”

 

Meer informatie op bakkerborsch.nl

Genomineerd door:

Anneke Geraads: “Hij neemt alle bierbostel van het Brouwerij Stijl Bierlab over om heerlijke broden mee te bakken. Bierbostel is een reststroom die hiermee wordt geüpcycled naar prachtig voedsel.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 15 juni 2019