Almere in bloei

Almere in Bloei projecten

In 2022 komt de Floriade naar Almere en tot die tijd steunen wij, onder de noemer ‘Almere in bloei’ diverse ideeën en projecten die Almere groen en gezond maken. Heb je zelf suggesties om bij te dragen aan de groene ontwikkeling van de stad? Laat het ons weten.

Tegel eruit plant erin

Najaarsactie 2020 Zet Almere in Bloei

Ieder jaar zetten wij Almere in Bloei met de actie Tegel eruit, Plant erin. Veel Almeerders doen hier aan mee om met elkaar de stad te vergroenen en zoveel mogelijk tegels uit de tuin te halen.  Want meer groen in de tuin is goed voor mens en dier! Zo werken we samen aan de Groene Stad van de Toekomst, die we laten zien tijdens Floriade Expo 2022.
 

Waarom de tuin vergroenen?

  • Groen maakt gelukkig! Dat is bewezen, ervaar het zelf!
  • Groen is goed voor bijen, insecten en vlinders: voor de biodiversiteit
  • Groen is goed voor de afwatering. Vooral bij hoosbuien die steeds vaker voorkomen
  • Groen is beter voor de hitteafvoer tijdens warme zomerdagen

Voorjaarsactie 2020 Zaai Almere in Bloei

De voorjaarsactie Zaai Almere in Bloei 2020 was een groot succes. We ontvingen meer dan 4000 aanvragen. En we hebben meer dan 12.000 zakjes bloemzaadjes gevuld en verstuurd, met de hulp van vele vrijwilligers! Met in totaal ruim 40 kg duurzaam geteeld bloemzaad hebben we Almere in bloei gezet. 

TIP: Wist je dat half augustus tot half september ook een goede tijd is om te zaaien. Waarom?

  1. Je hoeft de ingezaaide grond minder water te geven omdat het mogelijk minder droog is;
  2. De zaadjes hebben minder concurrentie van onkruid;
  3. Deze tijd van zaaien volgt het tempo van de natuur, de zogenaamde zaadval.

Tulpenveld zet Almere in bloei

Dit jaar is in het Odeonpark een prachtig tulpenveld tot bloei gekomen. Vorig jaar werden 202.022 bollen in samenwerking met de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur geplant met dit als resultaat. De tulpen mochten op hun mooiste moment geplukt worden tijdens het Pop-Up plukken.

Tulpen voor elke wijk

De gemeente Almere en Flevolandse tulpenkwekers hebben in 2017/2018 in iedere Almeerse woonwijk tulpenbollen afkomstig uit de Flevopolder geplant. In elke wijk werden de bloembollen in perken van 30 à 40 m2 geplant met een machine; in drie wijken gingen kinderen aan de slag op basis van een eigen ontwerp.

Er is gekozen voor plekken waar veel bewoners langs komen en er van kunnen genieten. Een overzicht van deze plekken vindt u hier.

Bijenlint

Onder de hoogspanningsmasten in Almere is in september 2017 een bloemen- en bijenlint ingezaaid. Hierdoor wordt deze zone nog groener en kunnen vlinders en bijen beter leven in onze gemeente.

 

Het lint loopt vanaf Elementendreef- Almere Poort, Gooise Kant via Lumièrepark in de Filmwijk, Tussen de Vaarten naar de Buitenhoutsedreef in Almere Buiten.

Duik in de week van ons water

Werk aan Ons Water is nooit af. Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. Twee maal per jaar organiseren de waterpartners een Week van Ons Water. In het voorjaar is het thema schoon water en in het najaar waterveiligheid en wateroverlast. Dan kun je bij jou in de buurt kijken waar er wordt gewerkt aan ons water. En wat je zelf kunt doen om ons water schoon te houden en wateroverlast tegen te gaan.

De natte krant

Speciaal voor de Week van Ons Water verschijnt de ‘De Natte Krant’ met nieuws uit de Stad van het Zuiverste Water, Almere. In deze derde editie lees je alles over Almere en water. Almere is immers een echte waterstad.  De Natte Krant downloaden