Direct naar paginainhoud
Natuurpark in bloei

Almeerse Ecozones

Meer ruimte voor de natuur

Almere is een groene en waterrijke stad, een stad die groeit, daarbij zorgen we ook dat planten en dieren de ruimte krijgen. Samen met het rijk en de provincie Flevoland leggen we daarvoor speciale ecozones aan. Deze ecozones zijn een soort snelwegen voor de natuur. Dieren trekken hierdoor makkelijk van het ene gebied naar het andere.

 

We maken onze stad aantrekkelijk voor reeën, otters, marters, bijen, vlinders en vogels. Dat doen we door de ecozones in te richten met verschillende planten en bomen, grassen, struiken, oevers en poelen. Want niet alleen willen de dieren een blijvende plek geven in de stad, de ree was misschien wel de eerste bewoner van Almere. Hoe zorgen we ervoor dat de ree van gebied naar gebied kan trekken? Waar worden ijsvogels happy van?

Van gebied naar gebied

De allereerste inwoners van Almere kunnen het beamen: vroeger was het heel normaal dat er ineens een ree in je achtertuin rondliep. Reeën trekken graag van gebied naar gebied. Zo vinden ze genoeg voedsel en kunnen ze zich voortplanten met soortgenoten in andere gebieden. Dat is in de loop der jaren moeilijker geworden, omdat er meer wijken en wegen bijgekomen zijn. Samen met het rijk en de provincie legt Almere zogeheten Ecologische Verbindingen (ecozones) aan, met beplantingdie aantrekkelijk is voor de dieren. Ook worden doorgangen (zogenaamde faunatunnels) onder snelwegen gemaakt. Zo kunnen de dieren van gebied naar gebied trekken. Bijvoorbeeld, van het Vroege Vogelbos naar het Almeerderhout. De ree is aangewezen als gidssoort, want de ree is het grootste dier dat leeft in onze gebieden; als de ree erdoor kan, kan de rest dat ook.

Fijn vertoeven langs de A6

Op het Floriadeterrein langs de A6 is ook een ecozone ingericht. De bestaande watergang is opgeknapt, riet en berenklauw zijn verwijderd en er is een natuurvriendelijke oever gegraven; glooiend, en afgewisseld met inhammen. Hier kunnen vissen en insecten een rust- en voortplantingsplek vinden en kunnen dieren gemakkelijk uit het water en op de waterkant komen. In de andere oever is op verschillende plekken een ijsvogelwand gegraven. Hier is de grond simpelweg recht afgegraven uit de waterkant, zodat de ijsvogel in de aarde een nest kan graven. Er zijn ook extra bomen aangeplant, en de waardevolle wilgenbomen (Salix) aan de waterkant zijn gebleven. Tegen de snelweg A6 helling worden bomen aangeplant en onderaan de helling wordt nog een struiklaag geplant. 

 

Meer lezen over hoe we ruimte geven aan de natuur? Kijk hier op almere20.nl.